Kopaonik smeštaj

Aktivnosti

Nacionalni park Kopaonik

Kojim god povodom da ste došli u bilo koje doba godine, Nacionalni park Kopaonik ima toliko toga da vam ponudi! Tu su pečašče i edukativne staze, izletišta, lovni turizam, kao i različiti letnji i zimski sadržaji. Ukoliko želite da istražite Kopaonik i njegove prelepe predele, te ponesete sa sobom nezaboravne uspomene – obilazak najatraktivnijih lokacija u pratnji vodiča sigurno će vam pružiti doživljaje za pamćenje.

Kada odaberete svoj idealan smeštaj na Kopaoniku, sledeće je da odaberete da li želite pasivan ili aktivan odmor, jer za svaku varijantu ima pregršt opcija.

Ukoliko volite šetnje, različite pešačke staze će vam sigurno prijati i pružiti nezaboravno iskustvo. U zavisnosti od toga kuda odaberete da pođete, svakog dana možete doživeti drugačije i neponovljive doživljaje koje pružaju očaravajući visovi Kopaonika svojim pogledom ka Staroj planini, Šaru i Komovima.

Među najatraktivnije pešačke staze Kopaonika spadaju:

Pešačka staza Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik je strogo zaštićen prirodni spomenik tj. rezervat u kom se nalazi najbujnija bukova šuma na Kopaoniku, zatim planinski javor, kao i glacijalni relikt i endemit Balkana. Vodopad se formira na Zaplaninskoj reci čiji je izvor u podnožju Nebeskih stolica, a do njega se stiže lokalnim makadamskim putem koji prolazi kroz selo Čelići i dalje uređenom stazom. Ova srednje teška turističko-rekreativna pešačka staza traje oko 5 – 6 sati i dugačka je 5.4 kilometra.

Pešačke ture

Pešačka staza Metođe

Svetilište Metođe je još jedan od prirodnih rezervata Kopaonika u kojem se nalazi čudotvorni izvor Brzećke reke, a karakterišu ga veliki broj reliktnih biljnih vrsta, kao i 6 fitocenoloških smrčevih i bukovih zajednica. Do njega se može doći iz dva smera – asfaltnim putem ka Brusu do kapije, pa dalje obeleženom stazom ili od centra naselja Konaci smučarskim stazama Karamana, Kneževih bara i Gvozdca koje vode do gejzira hladne vode visine oko 5m, a zatim obeleženom stazom do potoka i srednjovekovnog rudarskog okna sa izvorom pitke vode. Ova staza je turističko-rekreativna i srednje težine, sa ukupnom dužinom staze od 2.5 km, dok je trajanje pešačke ture oko 6-7 sati.

Pešačka staza Nebeske stolice

Vrh Nebeske stolice nalazi se na 1913 m nadmorske visine i prirodno je stanište kopaoničke čuvarkuće, kopaoničke ljubičice i ušate ševe – retke vrste ptica. Do njega vodi put kroz predele Ravnog Kopaonika i dva prirodna rezervata (Suvo Rudište i Duboka). Tu se nalaze skupine stena sa kojih se pogled pruža na okolne planine, vrhove i sela, a staza vodi i do arheološkog nalazišta Crkvine. Dužina ove srednje teške turističko-rekreativne staze je 3.5 km, a pečaška tura traje oko 4-5h.

Pešačka staza kanjon Samokovske reke

Ova staza prolazi kroz dva rezervata prirode: Samokovsku reku i Kozje stene, a većim delom se prostire uz sam kanjon koji nudi pogled na različite prelepe predele celom dužinom. Ova staza spaja i dva izletišta Kopaonika – Kadijevac i Đorov most, a najlepši pogled prostire se do strme litice Kozjih stena i kanala za vodu. Netaknuta priroda, stoletne šume, šumski plodovi i čist planinski vazduh samo su neke od stvari u kojima ćete uživati idući ovom srednje teškom stazom turističko-rekreativnom stazom koja je duga 6.2 km, te pečaška tura traje oko 3h.

Osim pešačkih tura, Nacionalni park Kopaonik u svojoj ponudi ima i različite edukativne staze, čijim ćete putevima i saznanjima sigurno biti oduševljeni, te nakon svega poneti sa sobom prelepe uspomene. Jedna od najzanimljivijih edukativnih staza koja nije teška i za koju nije potrebno prethodno iskustvo jeste Gljivarska staza, čija je dužina 1.9 kilometara, a uspon iznosi 2150 metara. Još neke od poznatih edukativnih staza su:

Edukativne staze

Pogledajte
promotivni
video

Markov kamen

Posetiocima interesantna pešačka staza s obzirom da se na njoj nalaze razne zajednice različitih biljaka, a obuhvata predeo oko Markovih stena i prirodnog rezervata Samokovske reke. Na ovom putu proći ćete pored granitnih stena, kao i geomorfoloških spomenika: Suvi jelak koji se nalazi na 1622 m nadmorske visine i Markove stene, na 1721 m nadmorske visine. Na ovu edukativnu stazu polazi se iz centra „Sunčani vrhovi“ koji su u centru naselja Konaci, a zatim stepenicama uzbrdo do staze pored izletišta, te nizbrdo putem koji vodi kroz četinarsku šumu. Šetnja vodi do skupine stena koje su sfecifičnog položaja i oblika, a neke su visoke i do 10 metara, dok oko njih postoje brojna mesta za odmor odakle možete da se nadišete čistog planinskog vazduha i uživate u prelepom pogledu. Povratak je organizovan kroz četinarsku šumu pored dečijeg odmarališta „Kragujevac“. Ova lagana pešačka tura ukupne dužine 2 km traje oko pola sata.

Jankove bare

Ovaj prirodni rezervat na području Ravnog Kopaonika nalazi se na 1420 – 1650 m nadmorske visine i čini najveću tresavu koja predstavlja prirodnu hidrološku pojavu sa vegetacijom nastalom kao posledica nestanka potoka i bara, a stanište je i mnogih retkih i zakonom zaštićenih vrsta biljaka, kao i različitih životinja i insekata. Područje je obraslo gustom četinarskom šumom koju preseca nekoliko potoka, ulivajući se na kraju u Samokovsku reku. Postoji i veći broj tresavskih zajednica sa zajednicama crnog i belog bora, smrče i jele. Ova edukativna staza polazi iz centra naselja Konaci “Sunčani vrhovi”, a zatim se dolazi do staze koja nizbrdo vodi ka tresavi Crvene bare, čiji je prečnik oko 1.5 km. Staza vodi preko potoka, pa je iznad vode napravljena drvena staza koja ide ka Jeličić strugari, smeštenoj ispod visa “Đakov grob”, gde se nalazi i spomen ploča “deci cveća”. Ovom turističko – rekreativnom stazom dalje ćete stići do rezervata Jankove bare, koji je naziv dobio po Janku Hudinjaninu, predvodniku mađarske vojske koja je 1448. godine tuda prošla. Dužina staze je 2 km, te ova srednje teška edukativna staza traje između 5 i 6 sati.

Pogledajte
promotivni
video

Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih planina Srbije, pa je turistima tokom cele godine dostupan i različit smeštaj na Kopaoniku. Idealan je i za sve one koji vole aktivan odmor s obzirom da nudi različite atrakcije i zabavu. Doživite nezaboravna iskustva na uređenim izletištima Nacionalnog parka Kopaonik, na kojima postoje mesta sa klupama, stolovima i drvenim nadstešnicama predviđena za odmor. Postoji i prateći mobilijar za sve one koji vole aktivnosti u prirodi, te se ovde održavaju dnevne, poludnevne i vikend posete, a jedino tu postoje ognjišta i dozvoljeno je da se loži vatra.

Neka od najpopularnijih izletišta su:

Đorov most

Prvo izletište na koje se naizlazi kada pođete na Kopaonik budući da je smešteno na samom ulazu u Nacionalni park, u bukovoj šumi s leve strane Samokovske reke, te predstavlja pravu prirodnu oazu u kojoj možete uživati u čistom planinskom vazduhu i miru;

Izletišta

Kadijevac

Prelepo izletište u samom Nacionalnom parku Kopaonik nalazi se u gustoj smrčevoj šumi kroz koju teče Samokovska reka dajući mu posebnu draž, a na udaljenosti od 6 km od turističkog naselja Konaci;

Metođe

smešten na desnoj strani Brzećke reke u jelovo-smrčevoj šumi, a u blizini izletišta su i gejzir Gvozdac i svetilište Metođe, do kojeg vodi jedna od turističko-rekreativnih pešačkih staza

Lokalitet Barska reka

Jedno od najdražih izletišta smešteno je sa desne strane istoimene reke u ravnom delu Kopaonika, a krasi ga raznolika vegetacija i životinjske vrste, kao i vodopad u kanjonu Barske reke koji se nalazi na 915 m nadmorske visine;

"Kozja glava"

Smešten u visokoj podkopaoničkoj zoni idealan je za sve koji vole netaknutu prirodu, a poznat je i po mnogobrojnim letnjim manifestacijama koje slave tradiciju i običaje naroda iz oblasti Raške.

Lovni turizam – lovište “Kopaonik“

Lovište „Kopaonik“ nalazi se na području opština Brus i Raška, na površini od 12.041,34 hektara na kojima su brojne šume, reke i livade, a poseduje i lovotehničke objekte poput kućica za smeštaj lovaca, čeka za posmatranje i lov divljači, hranilice, solišta,… Lovni turizam je organizovan i usklađen sa plamninskim dokumentima, a dozvole za lov možete dobiti od strane čuvarske službe Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik.

Lovni turizam dozvoljen je jedino u slučaju kada se određene vrste životinja namnože. Pojedine vrste su zaštićene, a postoje i one koje su trajno zaštićene lovostajem. Potražite svoj idealan smeštaj na Kopaoniku i krenite u avanturu, a detaljnije informacije o lovnom turizmu potražite klikom na link.

Iako je Kopaonik, najveći planinski masiv Srbije, prevashodno poznat po zimskim atrakcijama i sadržajima, svojim posetiocima i te kako ima šta da ponudi i tokom letnjih meseci. U prilog tome govori i naziv pod kojim je još poznat – „planina Sunca“, zaslužen s obzirom da se nalazi na položaju koji ovoj planini pruža godišnje skoro 200 sunčanih dana. Takođe, zbog svojih prirodnih lepota i vrednosti (budući da se ovde mogu videti neke od najznačajnijih endemičnih vrsta biljaka, a stanište je i mnogih zaštićenih vrsta životinja), Kopaonik je proglašen za Nacionalni park Srbije. Prelepi pejzaži, čist vazduh i prijatna klima predstavljaju još neke od prednosti boravka na ovoj planini tokom cele godine, a atraktivan sadržaj je tu da upotpuni vaše iskustvo i doživljaj. U ponudi letnjeg sadržaja Kopaonika su sledeće aktivnosti:

Letnji sadržaji

Letnja ski staza

Više nije samo zima rezervisana za zimske sportove, jer uz žičaru Krst od pre nekoliko godina napravljena je 3a, prva i za sada jedina u regionu staza sa veštačkom plastičnom podlogom za skijanje koja je duga oko 900 m, a skijašima i borderima nudi pravo i bezbedno uživanje u aktivnostima tokom cele godine

E.bike

Uz električne bicikle potreban je minimalan napor za savladavanje strmih i dugih planinskih staza i biciklističkih zona koje se nalaze na Kopaoniku, te ni deci ni odraslima više neće biti problem da dosegnu do najviših nadmorskih visina i uživaju u prirodnom lepotama, pogledu i okruženju, uz sjajnu zabavu;

Avantura park

Ako ste željni prave avanture i uzbuđenja, bez obzira na toliko imate godina i kakva je vaša fizička spremnost, Avantura park na Kopaoniku tu je da vam da potrebnu dozu adrenalina. Dokažite svoju hrabrost i uživajte u nezaboravnom provodu

Panoramska vožnja žičarom

Među najpopularnijim sadržajima koje nudi Kopaonik tokom leta jeste panoramska vožnja žičarom koja vam pruža sasvim drugačiji doživljaj planine i planinskih staza. Vožnja vas vodi do jednog od najviših vrhova planine – Pančićev vrh, pa ćete zasigurno uživati u pogledu i lepotama Kopaonika sa 2017 m nadmorske visine;

Planinski biciklizam

Ako volite ekstremne sportove, tu su 3 staze za bicikliste za spust sa različitim podlogama, širinama i dužinama, od kojih je prva „KGB“ prilagođena i početnicima i deci, druga „Struga“ je staza srednje težine i pruža zabavno iskustvo sa preprekama na pojedinim delovima, a treća staza „Mordor“ je najzahtevnija i namenjena onima koji su već iskusni u planinskom biciklizmu, jer sadrži brojne prepreke i skokove, kao i ne uvek stabilnu podlogu. Tu je i Dolina sportova sa Bike parkom koji ima biciklistički poligon i prvi je park u Srbiji koji nudi ovakav sadržaj, pa će oni koji vole izazove sigurno uživati isprobavajući različite trikove. Rentiranje bicikla moguće je u centru Kopaonika, odakle postoji i prevoz do Pančićevog vrha žičarom sa nosačima namenjenim za prevoz bicikala;

Dečije igralište

Predstavlja deo Doline sportova i pruža sjajnu zabavu najmlađim posetiocima Kopaonika, s obzirom da nudi brojne atrakcije i zanimljiv sadržaj;

Trim staza

Idealna za rekreativce i sve koji vole aktivan odmor, ova staza je dužine 4.7 km i sastoji se od 4 rute na prirodnom terenu šumskog područja, pa možete da odaberete onu koja najviše odgovara vašoj kondiciji;

Pešačke ture

Tokom leta organizuju se pešačke ture do Nebeskih stolica i vodopada Jelovarnik, a osim što je zdrava – šetnjom kroz atraktivna mesta najbolje ćete upoznati Kopaonik i njegove prirodne lepote;

Zip line

Pruža mogućnost da preletite Kopaonik i iskusite čari prirode uz sjajan nalet adrenalina;;

Bob na šinama

Ako volite brzu vožnju, spust kroz šumu i planinske predele brzinom od 60 km/h pružiće vam nezaboravno iskustvo, a snimak vožnje ili fotografija zabeležiće vaš doživljaj;

Tjubing

Ako žudite za sankanjem i tokom leta, sjajna tjubing vožnja na gumama obezbediće vam nesvakidašnji ludi provod;

Mountain cart

Za još dobrog letnjeg provoda na Kopaoniku zadužena je uzbudljiva vožnja trotočkašem, koji ima jedino kočnicu, na specijalno pripremljenoj 1.5 km dugoj stazi;

Teretana

Ostati u formi i tokom odmora važno je svima koji vode računa o svom zdravlju, kondiciji i izgledu, a teretana na otvorenom sastavni je deo letnje ponude Kopaonika, pa ćete trening moći uraditi u savršenim uslovima – na svežem planinskom vazduhu.